Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Novi direktor I deo #35

U martu 1981. godine dnavni list "Politika" prenosi planove novog upravnika:


- Dobili smo milion dinara za nabavku životinja i dva miliona za rekonstrukciju Vrta - kaže Tričković.

- Do kraja aprila biće gotovo šest drvenih kućica za muflone, jelene, kozice i goveče i ograda za labudove. Tada će u bazenu plivati više belih labudova, plovki, patki i čaplji. U planu je i ozelenjvanje Vrta, seča stabala i sađenje novih. Nažalost, nemamo dovoljno novca da nabavimo društvo žirafi, tapiru i aligatoru. Nema ni dovoljno prostora. Moramo da razmišljamo i o novom vodovodu, a to nije mala investicija za 7,5 hektara površine. Od ulaznica (lane zaradeno 7.000.000) ne možemo da zaradimo. Svake godine treba nabaviti oko 200 kilograma mesa za mačke, do 300 kilograma i deteline za travojede i voće, čajeve i krompir za ptice i golubove. Za sada nemamo teškoća sa nabavkom hrane, uveli smo i grejanje u kućicu za majmune. Najveća je teškoća nabavka skupocenih životinja. To je za nas preskupo. A rešili smo da Vrt obnovimo, da bude lep kao nekada.Sudeći po entuzijazmu i obećanjima novog direktora delovalo je da će se stanje u Vrtu pokrenuti sa mrtve tačke. Ali, samo nekoliko meseci kasnije, 8. septembra 1981. godine, u "Politici" je ponovo osvanuo tekst o Beogradskom zoološkom vrtu, međutim, ovoga puta ne tako optimistički intoniran kao prethodni:

"Četvorogodišnja Mirjana je prvi put u Zoo-vrtu, došla je sa mamom i tatom iz Leskovca. Posle duže šetnje, po ne baš čistom vazduhu, pažnju su joj privukli majmuni. Ali, devojčica nije imala sreće. Primetila je uginulo majmunče na kome je jedno od roditelja upravo primenjivalo mere oživljavanja. Lupalo ga je u grudi i otvaralo čeljusti i bezbroj puta tako. Bez uspeha".

Kada su se roditelji devojčice, kako u tekstu dalje stoji, požalili na ovaj nemio događaj, koji svakako nije smeo da se dogodi pred očima posetilaca, a posebno ne dece, u upravi Vrta su dobili odgovor:

- Majmunska posla. Ukrala majmunica mladunče, privila ga na grudi, podojila, a ono, inače osetljivo, uginulo.

"Gde je veterinar Zoo-vrta da kaže nešto više o higijeni, zdravlju i ishrani životinja?" - pita se novinar ali i zaključuje: "U vreme godišnjih odmora i on koristi svoje pravo".

Dakle, sve je nastavljeno po starom. Direktor Tričković se žalio na teškoće:

- Vrt treba urediti, nabaviti nove životinje, a odobreno je samo tri miliona dinarskih sredstava. To je veoma malo za ono što nedostaje i što bismo želeli da učinimo. Za početak, izvršićemo delimičnu rekonstrukciju. Sredstva koja smo dobili jedva da će da podmire troškove za nabavku zebre, kamile, indijskog govečeta, surog medveda, orla i drugih životinja koje su uginule od starosti.U godišnjem izveštaju o radu Beogradskog zoološkog vrta, zavedenom u arhivi Vrta pod brojem 225, 29. decembra 1981. godine, doslovno stoji:

"Zoološki vrt je u toku 1981. godine posetilo 475.000 posetilaca (dece i odraslih). I pored otežanih uslova poslovanja s obzirom na okolnosti pod kojima poslujemo, održan je tradicionalni interes dece i omladine za posetu Zoološkom vrtu. Posete se organizuju u okviru školskog programa kao praktičan vid školskog obrazovanja. Posete su smanjene u odnosu na 1980. godinu iz razloga zabrane organizovanja školskih ekskurzija u jesenjem delu nastave. U toku 1981. godine prinove su dobili: mufloni, jeleni, američki bizoni, tibetski jakovi, kamerunske kozice, dingosi, vukovi i veći broj ptica. Pored prinova životinja uložena su znatna sredstva za nabavku životinja koje su nedostajale Zoološkom vrtu. Nabavljene su i kupljene sledeće vrste životinja: guanako lama (dve životinja), jedan majmun mandril, četiri bela labuda, dve kalifornijske foke (kupljene deviznim sredstvima Grada), kamila, lisica, dva sura medveda, dva tibetanska medveda, jedna zebra, tri zebu govečeta i veći broj ukrasnih ptica. I pored učinjenih napora odgoja i zdravstvene zaštite od strane stručne službe Zoološkog vrta, uginuo je izvestan broj životinja. Najvećim delom uginuća su nastala kao posledica prirodnog starenja i dosta složenih uslova gajenja i održavanja nekih životinjskih vrsta".

"Iz sopstvenih sredstava Zoološki vrt je utrošio 200.000 dinara za rekonstrukciju i obnovu objekata za smeštaj životinja. Ograda bazena labudova, ograda kamerunskih kozica i farbanje volijera i kaveza ptic ptica i životinja. Efekti ovih ulaganja već su se primetili u novostvorenim uslovima nege u zimskom periodu. Pored sopstvenih sredstava, uložena su i sredstva izdvojena od strane Komiteta za komunalno-stambenu delatnost u iznosu od 2.000.000 dinara. Sredstva su uložena strogo namenski za obnovu i izgradnju sledećih objekata:

1. Rustik kućice za smeštaj šumske divljači - pet objekata
2. Rekonstrukcija objekta slonare
3. Proširenje šetališta slonova

U skladu unutrašnjeg uređenja i održavanja zelenih površina treba posebno istaći uvođenje biljnih struktura. Započet je plan izmene zastarelog drveća i sađenje novih na njihovo mesto. Nastoji se da u sklopu Zoološkog vrta poveća broj biljnih vrsta radi stvaranja jednog vida Botaničke bašte".

"Pored prethodno iznesenih rezultata u periodu od 1. januara 1981. do 30. septembra, Zoološki vrt je poslovao sa pozitivnim finansijskim rezultatima. U toku protekle godine činjeni su napori da se ostvari plan uvoza jednog broja egzotičnih životinja koje nedostaju Zoološkom vrtu, ali zbog zakonskih ograničenja u nabavci deviznih sredstava to nije realizovano i pored zajedničkih nastojanja sa drugim zoološkim vrtovima u zemlji".

^ Vrh strane