Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Novi direktor III deo #37

Ni polovinom 1982. godine situacija u Beogradskom zoološkom vrtu nije bila ništa bolja. Zvono za uzbunu zazvonilo je kada je 15. juna, u popodnevnim časovima, u vreme dok je Vrt još bio pun publike, leopard provlaio svoj trošni kavez i izašao napolje. Više od pola sata trajala je hajka čuvara i radnika Zoo-vrta na odbeglu zver i pravo je čudo što niko od gledalaca nije povređen. Leopardov izlet na slobodu, mneđutim, platila je glavom jedna lama koju je preklao pre nego što je uhvaćen i vraćen u kavez.


Ovaj incident pokrenuo je staro pitanje:Čija je briga Zoološki vrt? Komunalni inspektori opštine Stari grad isticali su da Vrt nije u njihovoj nadležnosti, te da ga stoga i ne obilaze, inspektori gradskog veterinarskog inspektorata ogradili su se da je na njima da brinu samo o zdravlju životinja a ne i smeštaju, dok su se u Komitetu za komunalno-stambene delatnosti Beograda, koji je davao novac za održavanje Vrta, uzdržavali od komentara, ali su ipak formirali komisiju čiji je zadatak bio da utvrdi koliko su dotrajali kavezi u kojima su smeštene zveri.

Dva dana posle bekstva leoparda, 17. juna 1982. godine, zajednička komisija Zoološkog vrta i stručnjaka Komiteta za komunalno-stambene poslove Beograda obišla je Vrt i pregledala kaveze sa zverima. Tom prilikom je utvrđeno da dotrajali kavezi nisu podesni za držanje divljih životinja, te je odlučeno da ispred njih ubuduće stalno dežuraju čuvari koji neće dozvoljavati posetiocima da prekorače rastojanje od nekoliko metara. Dežurnih čuvara biće i na drugim mestima u Vrtu i danju i noću. Dogovoreno je, takođe, da već narednih dana Vrt posete građevinski stručnjaci koji će napraviti plan popravke dotrajalih objekata. A kako je iz Komiteta za komunalno-stambene delatnosti obećano, svi kavezi će u najskorije vreme biti renovirani.To najskorije vreme se očigledno prolongiralo jer se iz zahteva Zoološkog vrta za dodelu sredstava za građevinske radove, upućenog Komitetu za komunalno-stambene poslove Beograda 18. oktobra 1982. godine, jasno vidi da do tog datuma ništa nije urađeno:

"Dana 15. juna 1982. godine usled dotrajalosti kaveza u krugu Vrta izašao je jedan leopard (što je bilo objavljeno u štampi, kao i na televiziji) i taj deo Zoološkog vrta i danas je zatvoren za posetioce, jer potrebna adaptacija nije izvršena iako je od strane komisije konstatovano da je potrebna hitna popravka pomenutih kaveza, a koja nije izvršena usled nedostatka finansijskih sredstava. Planirana sredstva od posetilaca za devet meseci nisu ostvarena usled pomenutog slučaja kada je izašao leopard. Radi bezbednosti posetilaca kao i radnika, Vrt je morao biti zatvoren za posetioce, što se odrazilo i na prihode. Posle izlaska leoparda poseta Vrtu je sila smanjena za 30 odsto. Svi pomenuti sogađaji doprineli su da se smanji poseta Zoološkom vrtu, pa su i prihodi za 50 do 60 miliona dinara manji od planiranih. Iz pomenutih razloga ovaj Vrt našao se u n ezavidnoj situaciji".

Ni nakon godinu dana u Zoološkom vrtu gotovo ništa nije pomereno sa mrtve tačke. U izjavi za Politiku, 14. maja 1983. godine, direktor Tričković se žali na suviše mali prihod od ulaznica, objašnjava da kavezi za žirafe, pingvine i bele medvede zvrje prazni zbog nedostatka novca za kupovinu novih životinja, ali i najavljuje da će za nekoliko dana početi radovi na opravci oronulih kaveza.

U julu 1983. godine zaista se radilo u Vrtu, ali u pitanju je bilo više "krpljenje" starog nego prava obnova.

"Ukratko, obnovljen je deo parka desno od ulaza. Staze nisu popravljene, jer nema para, pa je utisak da se ne primećuje ono što je urađeno" - piše Politika 22. jula 1983. godine.

Za adaptaciju kaveza mesojeda sklopljen je ugovor sa Zelenilom Beograd, međutim, kako stoji u godišnjem izveštaju Zoološkog vrta, do 20.- decembra 1983. godine radovi još nisu bili okončani.Izgleda da je jedina svetla tačka te 1983. godine bila nabavka žirafa. Zajedničkom akcijom učenika osnovnih škola i redakcije časopisa Politikin zabavnik prikupljen je novac i u Beogradski zoološki vrt su se u septembru, posle dugo vremena, uselili ženka i mužjak Rotšildove žirafe, po imenu Arina i Žare. No, njihova je kupovina direktoru Tričkoviću zadala samo probleme, pošto sredstva prikupljena akcijom Zabavnika nisu pokrila sve troškove. Gradski komitet za komunalno-stambene poslove nadomestio je deo razlike u ceni, a ostatak novca je morao da obezbedi sam Vrt. Stoga se Tričković 7. decembra 1983. godine obratio Gradskom komitetu za stambeno-komunalne poslove sa zahtevom za obezbeđenje dopunskih sredstava:

"Akcijom Politikinog zabavnika prikupljena su sredstva u iznosu od 609.115,35 dinara, dobijena su namenska sredstva od Gradskog komiteta za nabavku životinja u 1983. godini u iznosu od 1.100.000 dinara, koja su u celosti angažovana za isplatu obaveza za žirafe. Iz pregleda se vidi da obezbeđena sredstva za nabavku iznose 1.709.115,35 dinara, a njihova cena nabavke, sa svim obavezama, iznosi 3.056.330,55 dinara. Ostatak sredstava obezbeđen je iz redovnih prihoda Zoo-vrta, u iznosu od 1.347.215,20 dinara, što je poremetilo redovno poslovanje, tako da nedostaju sredstva za nabavku hrane za životinje i isplatu ličnih dohodaka radnika u dolazećem periodu.

^ Vrh strane