Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Besparica i javašluk #38

Da li je nedostatak novca bio jedini krivac za javašluk i sve lošije stanje u koje je Zoološki vrt zapadao? Posetioci su se odavno pomirili da u malom životinjskom carstvu na Kalemegdanu neće moći da vide brojne primerke koji su tu nekada pripadali i koje bi bilo logično da jedan zoološki vrt poseduje, ali su očekivali da bar onaj mali broj preostalih životinja zateknu u dobrom stanju i pristojnim uslovima. Nažalost, nije bilo tako, pa su se po novinama, u rubrikama Pisma čitalaca, sve češće pojavljivali komentari ozlojeđenih i razočaranih građana. Politika 21. marta 1984. godine, pod naslovom Jadne životinje u Zoo-vrtu, objavljuje pismo Beograđanina Todora Naumovića:


"Posetio sam početkom marta Zoološki vrt na Kalemegdanu u Beogradu. Bio sam zapanjen žalosnom slikom u kakvom je stanju. Bizonu je krvarila slomljena noga. Nikoga nije bilo da mu ukaže pomoć. I ostale životinje u blizini nalazile su se u prljavštini i vlazi, prepuštene sebi. Našao sam jednog radnika koji mi je rekao da ne valja upravnik, ni cela uprava. Palo mi je u oči da su životinje uopšte slabo uhranjene. Sramota je imati ovakav zoološki vrt - mučionicu. Kome je to potrebno, kako nas to predstavljapred drugima? Razmišlja li neko da to ostavlja težak utisak na posetioce? I još neki listovi, kao Politikin zabavnik, prikupljaju novac da se kupi žirafa!""Osnovno je da prvo Grad obezbedi uslove za postojeće životinje, ili neka ih proda drugim vrtovima ako ne može da ih izdržava. Nije mi jasno: Zoološki vrt dobija novac od Grada, tu su i prihodi od ulaznica, a životinje žive sve jadnije! Pozivam nadležne da dođu jednom u Zoološki vrt. Imaće šta da vide!"

Istim pismom se ovaj Beograđanin obratio i Ilustrovanoj politici, koja je, takođe, objavila njegovo zapažanje u broju od 27. marta 1984. godine, pod naslovom Tuga u zoološkom vrtu.

Još žešći je bio profesor Vojislav Đaković u tekstu Zašto je pobegao jaguar, u Politici 11. avgusta iste godine.

"U subotu 4. avgusta vodio sam decu u Zoološki vrt na Kalemegdanu, privučen sve češćim vestima o novim životinjama i odličnim uslovima u kojima one žive. Bio sam zaprepašćen kada sam video da je potpuno zapušten. Kavezi su bili prljavi, puni otpadaka, mnogi od njih polusrušeni sa pokidanim, iskrivljenim žicama i šipkama. Ali, najžalosnije od svega je stanje u kome se nalaze životinje. Ni u jednom kavezu nije bilo ni kapi vode ni zalogaj hrane. Izmučene i poluonesvešćene životinje gušile su se na suncu, ležeći u koritima gde treba (mora) da bude voda, a nisu je imali ni u jednoj posudi za piće. Nekoliko životinja koje su pokazivale znake života, bukvalno su divljale, tražeći zalogaj hrane, koji su im pružali retki posetioci. Nije ni čudo što je nedavno pobegao jaguar iz kaveza. Odgovorni su to prokomentarisali jakim polnim nagonom".Nisu Beograđani samo kritikovali, trudili su se i da pomognu. Poseta Vrtu bila je velika - oko 60.000 ljudi godišnje prolazilo je kroz njegove kapije. Kupovinom ulaznice većina njih je želela da pruži svoj, makar mali, doprinos opstanku ove kultne ustanove. Međutim, samo od prodatih karata nije moglo da se živi.

"Beogradski zoološki vrt je jedinstven u zemlji po tome što živi isključivo od prodaje ulaznica", piše Ekspres Politika 24. avgusta 1984. godine.

"On je jedan od retkih vrtova koji se nisu širili od svoj osnivanja. Godinama se ovde ne povećava broj životinjskih vrsta, ne povećava se ni broj kaveza, a objekti u kojima su smešteni štićenici vrta sve više propadaju. Prošlogodišnji prihod od prodatih ulaznica iznosio je oko 20 miliona dinara, a ove godine, kako se očekuje, biće nešto veći. Tim novcem se plaćaju troškovi održavanja životinja, lični dohoci radnika, izdvaja se za fondove i ostale tekuće troškove poslovanja. Svi ostali gradovi u zemlji na bolji način rešavaju pitanje održavanja svojih zooloških vrtova".

"Ljubljana, koja ima svoj zoološki vrt, prema informacijama koje nam je prikupio Slobodan Vujović, sekretar Zoološkog vrta u Beogradu, deo troškova poslovanja Zoološkog vrta prebacuje na teret svih pet opština, koje su ove godine dale po 1.200.000 dinara, a grad Ljubljana daje 10 miliona dinara. Ostali troškovi se prikupljaju od prodatih ulaznica".

"Na sličan način se finansira i zoološki vrt u Skoplju, koji od SIZ-a za kulturu grada Skoplja dobija 13 miliona dinara koji ulaze u prihod vrta. Ponajbolje, međutim, prolazi zoološki vrt u Subotici, koji od SIZ-a za Osnovno obrazovanje Vojvodine dobija 13 miliona dinara, a od opštinskog SIZ-a za Fizičku kulturu i rekreaciju još 13 miliona dinara. Na sličan način rešava se egzistencijalno pitanje zooloških vrtova u Osijeku i Zagrebu. I u svim evropskim gradovima zoološki vrtovi se delom finansiraju iz gradske kase. No, bez obzira na maćehinski odnos Grada prema Vrtu, bilo je jasno da, ukoliko sam ne reši svoje materijalne probleme, kroz dodatne izvore prihoda ili uz pomoć drugih, Beogradskom zoološkom vrtu je pretila opasnost da bude ukinut "po sili zakona".Čak je i Prvo opštinsko javno tužilaštvo moralo da interveniše da bi zaštitilo bezbednost posetilaca, kada je ženka jaguara 31. jula 1984. godine po drugi put pobegla iz svog oronulog kaveza. U dopisu upućenom direktoru Zoološkog vrta 29. oktobra 1984. godine, pod delovodnim brojem DSZ 93/84, zamenik javnog tužioca zahteva:

"U vezi sa slučajem od dana 31. jula 1984. godine, kada je u vašem Vrtu iz kaveza izašla ženka jaguara, te stazama došla u blizinu spoljne ograde, gde je čuvar Vrta istu ustrelio, na osnovu izvršenih provera došli smo do podataka da ovo nije bio prvi slučaj da ženka jaguara preskoči ogradu kaveza, već da se pre godinu dana isti ovakav slučaj dogodio, ali je ovoga puta čuvar Vatroslav Novičić, pucnjima iznad glave životinje, ovu uplašio i time naterao da se vrati u kavez, pa stoga smatramo da kavez u koji su smešteni jaguari nije dovoljno obezbeđen, a kako uskoro sledi renoviranje i ovog kaveza, to smatramo da je do tada potrebno stazu za posetioce, koja se nalazi iznad kaveza, ograditi žicom, kako bi se, radi svake eventualnosti, sprečio izlazak životinja među posetioce. Potrebno je da nas o preduzetim radnjama odmah obavestite".

^ Vrh strane