Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Novi direktor: Vuk Bojović IV #45

Gradom je počela da kruži priča o vaskrsnuću Zoološkog vrta, a redovni posetioci mogli su da posvedoče da ovaj kutak Kalemegdana iz dana u dan postaje sve čistiji, lepši i sređeniji. U to se uverila i Živana Olbina, tadašnja predsednica Izvršnog saveta Skupštine grada, koja je, u pratnji gradskih funkcionera, 17. juna 1986. godine došla u obilazak Zoološkog vrta.


Oposeti gradskih čelnika već narednog dana, izveštavale su gotovo sve dnevne novine. Borba, u tekstu Zoološki vrt na putu preporoda, beleži:

"Zahvaljujući novom direktoru Vuku Bojoviću i njegovim saradnicima, pravim entuzijastima i ljubiteljima životinja, Zoo-vtrt bi u skorašnje vreme mogao postati najlepši deo Kalemegdana. U to su se juče uverili i gradski funkcioneri koji su na čelu sa Živanom Olbinom, predsednicom Izvršnog saveta, obišli Vrt i pritom obećali pomoć...

Navikli da ne raspolažu sa mnogo para, u ovom kolektivu ističu da bi sa malo sredstava mogli dosta toga da urade - obogate životinjski fond, otvore pansion za životinje, prodavnicu životinja, stručnih knjiga".A Politika, u tekstu pod naslovom Bolji dani za Zoo-vrt, piše:

"Bojovićeve ideje, mnogobrojne, privlačne su za sprovođenje u delo, a juče su one bile najvažniji deo razgovora direktora sa Živanom Olbinom, predsednicom Izvršnog saveta Skupštine grada i njenih saradnika.

Siroče među javnim službama - Zoološki vrt, za dve godine najviše, trebalo bi da od ružnog pačeta izraste u lepog labuda. Grejanje će dobiti cevima iz Beka. Za početak, dogovoreno je juče, slavinama u životinjskoj oazi poteći će voda, po ceni kuju plaća Gradska čistoća, jer je to uslov za čistije bazene. Prostori za brčkanje životinja su dotrajali, u pukotine su se uvukle nepoželjne spore, kao što je to slučaj sa prebivalištem foka, pa je vešta plivačica po imenu Olja zaradila teško kožno oboljenje.

Na listi onoga što Zoo-vrt nema su: kanalizacija, osvetljenje, uređenje staze (tek petina je uređena), bezbedna ograda preko koje nepozvani gosti ne mogu da uskaču i kradu. Pre dve večeri odletelo je, zaslugom neprimećenih noćnih gostiju, devet rasnih golububova. Noćni čuvar očigledno nije svemoćan.

- Ovakva ograda nema svrhu, moramo se dogovoriti sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture da se projektuje i izgradi nova - rekla je Živana Olbina.

- Mi smo sa njima već u vezi i kada je nedavno došla na lice mesta Aleksandra Banović, direktorka Zavoda, kriknula je kada je videla da su uz vrednu skulpturu Simeona Roksandića u Vrtu postavljene dve bandere. Mnoge stvari moramo vratiti na mesto gde bi trebalo da budu - uzvratio je domaćin.To podrazumeva da će u velikoj bašti nići nova kuća za slonove, po ugledu na onu u Londonu. Majmunara će se obnoviti, zelene površine zasejati engleskom travom. Već se pregovara o otvaranju akvarijuma sa somovima tolstolbicima i ostalim ribama iz savskog sliva. Dobro će doći i insektarijumi i ostale ponuđene zoo-zbirke građana. Planira se takmičenje u lepoti kućnih ljubimaca, škole jahanja, proširivanja stručne literature (Sada imamo samo Brema, priznao je Bojović) i osnivanje knjižare za specijalizovane knjige, kao i dogradnje depahdansa za prihvatanje kućnih ljubimaca čiji vlasnici odlaze na odmor.

- Dobro je što imamo ovakvo mesto koje sa malo para možemo ulepšati i oplemeniti. Grad i sve nadležne službe uvek će vam biti pri ruci jer smo odlučili da Vrt ostane ovde do daljnjeg i da postane prijatna oaza. Zajedno ćemo osmisliti i usvojiti najbolji elaborat o koncepciji Vrta i to ubrzo staviti na dnevni red Izvršnog saveta - istakla je Živana Olbina".

Međutim, pomenuti elaborat je Vuk Bojović već samostalno napisao, ostalo je samo da ga predstavi Izvršnom savetu Skupštine grada.

Nastavak priče o Beo zoo vrtu možete pročitati sledeće srede.

Prethodne priče iz Beo zoo vrta možete pronaći ovde.

^ Vrh strane