Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Nepriznate, a popularne rase pasa

Nove, retke i nepriznate, a ništa manje lepe i zanimljive rase pasa ne prestaju da nas iz godine u godinu iznenađuju svojim karakteristikama. Neke od njih nastale su pukom slučajnošću, ali većina je stvarana vrlo intenciozno ukrštanjem više rasa. Prosto rečeno, uzgajivači su se „igrali bogova“ i stvarali nova bića.

KYI LEO

Ova rasa izdvojila se pedesetih godina prošlog veka. Nastala je namerno, u San Francisku, ukrštanjem malteškog bišona sa laso apsom. Godinama je usavršavana u San Hozeu u Kaliforniji, da bi se na kraju dobio standard – visok od 23 do 28 centimetara, težak od 6 do 7 kilograma. Boja dlake je uglavnom crna i siva sa crnim prevojima, ali su moguće i varijacije. Oči su mu sitne, prekrivene dugim dlakama. Ono na čemu se godinama radilo je dobijanje inteligentne, privržene i umiljate rase, pogodne za život sa porodicom koja ima malu decu.

ALAPAHA BULDOG

Tri generacije američke porodice Lejn radilo je na stvaranju ove rase. Visoki su od 51 do 63 centimetra, a teže od 23 do 41 kilograma. Imaju karakteristično razmaknute oči koje su obično plave. Od ostalih buldoga, od kojih vuku poreklo razlikuju se po tome što imaju srednje dugačak nosni greben. Rep im je oblika znaka pitanja. Ranije su korišćeni u borbama pasa, dok su danas na sreću uglavnom ljubimci sportista ili osoba koje aktivno treniraju, pa mogu da isprate njihove stalne potrebe za aktivnošću.

CHINOOK

Eskimski pas ukršten je sa kratkodlakim bernandincem i belgijskim ovčarem pod nadzorom kinologa Artura Voldena i tako je dobijen Chinook. Visok je između 53 i 61 centimetra, a težak od 30 do 40 kilograma. Neki primerci ove rase imaju uši koje padaju, dok ih drugi drže uspravno, što je tipičan dokaz da ova rasa još uvek nije pročišćena i da će još neko vreme čekati na standardizaciju. Boja im je uglavnom žuta, a gustina dlake varira u odnosu na godišnje doba. Kombinovanjem osobina rasa od kojih je nastao kod chinooka su se kao dominantne karakteristike izdvojile snaga, izdržljivost, ljubomora na druge pse i želja za životom u okruženju koje je što sličnije prirodi.

BOERBOEL

Ova rasa nije priznata od strane kinologa, ali je i pored toga jako popularna. Potiče iz Južne Afrike i reklo bi se da je na granici između buldoga i mastifa. Najbolje se pokazao kao čuvar, a boerboel u bukvalnom prevodu značu farmerski ili seoski pas. Interesovanje za ovu neobičnu rasu naglo je poraslo pre dvadesetak godina kada je počeo njihov masovni uvoz u Holandiju. Rasa se zvanično ne priznaje, a odgajivači ni ne žele da se ona na taj način popularizuje kako ne bi postala predmet obožavanja pomodara.
Poslednjih godina sve veću pažnju kinologa privlače ove, ali i mnoge druge nove i neobične rase. Ko će od njih zvanično dobiti priznenje FCI-a, pitanje je vremena, a do tada nam ne preostaje ništa drugo nego da se postepeno sa njima upoznajemo!

^ Vrh strane