Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Uradi sam: Budi kreativan, napravi hranilicu za ptice!

Ptice koje u potrazi za lepšim vremenom i hranom nisu otišle u toplije krajeve tokom zime imaju veliki problem da prikupe dovoljno hrane kako bi preživele. Trenutno nema snega da im dodatno oteža potragu za hranom, ali nemojte misliti da im zbog toga pomoć nije potrebna. Ukoliko volite ove male „leteće sugrađane“, evo načina na koji biste mogli da im pomognete.

Vaše komšije verovatno neće biti oduševljene ako stolnjak sa mrvicama posle ručka istresete preko prozora, ali ptice će im se svakako jako obradovati. Kako ne biste dolazili u konflikt sa susedima predlažemo vam da malo vremena izdvojite kako bi, vrlo lako i jednostavno, napravili hranilicu za ptice!

Pozovite prijatelje ili aktivirajte svoju decu da vam pomognu i od ove korisne akcije napravite prijtno druženje sa dragim i voljenim osobama!

Dobro ćete se zabaviti, a učinićete i dobro delo!

Postoji nekoliko načina na koje možete napraviti kreativne hranilice, a mi vam nudimo neke od njih. Ukoliko u kući imate nešto od ovog materijala koji vam nije potreban, evo načina da ga iskoristite!


spoonful.com

1.Šta vam je potrebno?

Čista plastična flaša, dve varjače ili drvene kašike, skalpel, šraf i kanap.

-Uzmite plastičnu flašu i na njoj (kao što je prikazano na slici) iscrtajte četiri kruga. Oni bi trebalo da budu jedan preko puta drugog. Skalpelom pažljivo isecite rupe i kroz njih provucite dve varjače. Otvori moraju biti širi od obima varjače, kako bi hrana ispadala u širi deo varjače. U flašu sipajte zrnevlje. Raspitajte se kakvu hranu vole ptice koje svraćaju u vaš kraj, pa im i u tom smislu možete udovoljiti.

U zatvarač flaše uvrnite mali šraf, kroz koji ćete provući kanap. Kada napunite flašu, okačite je na mesto gde ptice obično sleću – terasu, dvorište, park.

Dok se na širem delu varjače jedna ptica hrani, ostale će odmarati na užim delovima (drškama) varjače i čekati svoj red!


spoonful.com

2.Šta vam je potrebno?

Plastična čaša ili tegla, metalna žica, kanap.

-Ovaj način je, po našoj proceni, najlakši. Na vrhu tegle ili čaše probušite rupicu kroz koji ćete provući žicu. Vežite je za kanap, a kanap za drvo, metalnu šipku za sušenje veša, gde god ptice dolaze.


nely-bluehortensia.blogspot.com

3.Šta vam je potrebno?

Žica, drvene daščice, kanap i spretne ruke!

-Ove hranilice mogu da naprave nešto kreativnije i spretnije osobe. Ukoliko imate daščice koje vam nisu potrebne, uzmite testericu (može i ona koju deca dobijaju kao alat za opštetehničko obrazovanje) i izrežite oblike koje možete uočiti na fotografiji. Jabuka koju vidite prikačena je tako što je kroz nju provučena žica. Morate je namestiti tako da može da se skida, kako biste menjali voće kada ga ptičice u slast “smažu”.

Kao i prethodne hranilice – žicom i konopcem stavite na vidno mesto za ptice.


pinterest.com

4.Šta vam je potrebno?

Grančice drveta, žica ili metalni lančić, ekseri.

-U parku nađite grančice, tri deblje i tri tanje. Postavite ih kako je prikazano na fotografiji i pričvrstite ekserima. Nakon toga povežite ih žicom ili lančićem za deblje uspravne grančice i postavite na balkon, dvorište, park.

Između grančica uvek postavite komad hleba. Trebalo bi da znate da je beli hleb nejnekvalitetnija hrana za ptice jer nema dovoljno hranljivih sastojaka i izaziva probleme sa varenjem. Zato pticama u ovu hranilicu postavljajte, na primer, stari integralni hleb sa semenkama.

Koju god hranilicu da napravite, ptice će vam biti zahvalne i rado će se vraćati na vaš prozor.

Uz minimalan trud, brzo i lako, spasićete živote velikog broja ptica u svom gradu!

^ Vrh strane