Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Danas je Svetski dan delfina: Proverite da li o njima sve znate!

Danas se obeležava Svetki dan delfina pa ćemo iskoristiti priliku da vas malo bolje upoznamo sa ovim lepim, krotkim, a pre svega inteligentnim životinjama!

Većina nas obožava delfine – divi se njihovoj gracioznosti, lepoti, veštinama. Postoji verovanje da osobe kojima je delfin omiljena životinja imaju afiniteta prema lepom i da su im standardi visoki kada je reč o estetici. Takvi ljudi su, kaže verovanje, društveni i inteligentni, a muškarci su uglavnom srcelomci!

No, fokusirajmo se na današnje slavljenike – samo ime vrste, prevedeno na starogrčki znači „riba iz materice“. Na svetu živi oko 40 različitih vrsta delfina, a većina njih ima prilično dug životni vek od 40 do 80 godina(orke).

Zanimljivo je da delfini ne mogu da dišu automatski. Kada spavaju jedna polovina mozga im je uvek „budna“ a druga „drema“. Nakon nekog vremena druga strana mozga se probudi , pa se zamene. Delfini u ovakvom stanju provedu 8 sati dnevno, što je dovoljno da se potpuno odmore.

Ove divne životinje imaju sreće jer rane i povrede koje im nanesu druge životinje lako i brzo zarastaju. Naučnici se danas posvećeno bave ovom činjenicom i pokušavaju da dokuče u čemu je tajna tkiva delfina koje ima sposobnost da se u potpunosti regeneriše bez oštećenja.

Delfini koji žive u reci Amazon su specifični jer plivaju „naglavačke“! Grbe na leđima okrenute su prema dnu, a smatra se d aim to pomaže da lakše nađu hranu.

Zvuči neverovatno, ali i delfini uživaju u korišćenju opijata, o čemu smo ranije već pisali.

Delfini su emocionalno stabilniji od ljudi, pa mogu u većoj meri da kontrolišu svoje ponašanje u stresnim situacijama. Ovo objašnjava njihovo mirno i staloženo ponašanje dok borave u zarobljeništvu. U takvim situacijama oni čak pokazuju humor, empatiju i veliki stepen samokontrole.

Iako su izgladnjivani i smešteni u bazenima, koji nikako ne liče na njihovo prirodno stanište, spremni su da pokažu dobrotu.

Imajte na umu da kada vam sledeći put u akva parku delfin udeli “poljubac” to ne mora da znači da je u datom trenutku srećan kao i vi…

Nauka je nedavno dokazala da delfini imaju i dobar muzički ukus. Ove divne životinje uživaju u zvucima Bitlsa, Pink Flojda i Radioheda, pokazalo je nedavno istraživanje, sprovedeno u akvarijumu u Las Vegasu, gde im je puštana odabrana muzika koja im, sudeći po rezultatima, prija.

Delfini se savršeno orijentišu u prostoru, zahvaljujući svom odličnom čulu sluha.

I naravno, svima poznata činjenica – delfini imaju sposobost prepoznavanja, pamćenja i rešavanja problema što ih svrstava u najinteligentnije životinje na planeti.

Pored toga, poznato je da delfini jedni druge oslovljavaju po imenima.

Nadamo se da smo vam malo ulepšali praznik delfina. Saznali ste nešto o njima, a znate kako kažu „Upoznajmo se bolje da bismo se više voleli!“

U to ime danas se odmorite uz dobar film, a mi vam preporučujemo, simbolično “Dan delfina”(The Day of the Dolphin)

^ Vrh strane